Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SOMMARKOCKEN

Mästerkockens risotto med parmesan och bondbönor

Risotto med bondbönor och parmesan
1 av 5
Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Här tillagas det risotto med bondbönor.
4 av 5
Här tillagas det risotto med bondbönor. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Bondbönor och risotto.
5 av 5
Bondbönor är klara, och Risotton likaså. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio

Denna veckas sommarkock Lotta Sturnegk bjuder på risotto med bondbönor hemma i sitt kök utanför Borås.

Hon blev känd för allmänheten genom Sveriges mästerkock på tv där hon i våras slutade på en hedrande tredje plats, men lagat mat har hon gjort betydligt längre än så.

När P4 Sjuhärad hälsade på hemma hos Lotta Sturnegk hade hon fullt upp med förberedelser inför kokbokssläpp och dessutom bor hon ju på en gård med 35 får att ta hand om. Men hon tog sig i alla fall tid till att bjussa radiolyssnarna på ett recept med risotto. 

Risotto med bondbönor och chiliflakes

Ingredienser (4 portioner):

  • Två charlottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör, 
  • 350 g Carnaroliris
  • 2 dl torrt vitt vin, förångas ordentligt så syran försvinner
  • 1,5 liter varm grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 2 dl parmesanost
  • Bondbönor
  • chili-flakes
  • salt och peppar

Charlottenlök finhackas och bryns i smöret och oljan men utan att ta färg. Sedan tillsätts riset i löken så att det rostas.
Sedan slår man på vinet, och det är viktigt att vinet förångas ordentligt så att syran försvinner och det inte blir surt. Det är nästan så att all vätska ska ha försvunnit när det blivit dags att tillsätta den uppvärmda buljongen.

Börja med en tredjedel av buljongen först och rör sedan och tillsätt resten av buljongen efter hand. Det är nu riset mjuknar och kokar ihop sig, och det tar ungefär 18-20 minuter innan risotton är färdig för att blandas ihop med resten av ingredienserna.

Bondbönorna ska skalas och förvällas i saltat vatten i 2-3 minuter, sedan tillsätts en klick smör och chili-flakes för att ge det lite sting. 

Blanda ihop risotton med bönorna. Servera med parmesanost på och med lite salt och peppar. Avsluta med att ringla över fin olivolja!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".