En väggmålning föreställande en man i profil.
1 av 3
Väggmålningarna i Borås är en populär attraktion i staden. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Torpa stenhus.
2 av 3
Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Flybild över Fegenområdet. Foto: SR Sjuhärad
3 av 3
Flybild över Fegenområdet. Foto: SR Sjuhärad

Det vill turisterna göra i Sjuhärad

Det gillar turisterna hos Borås
1:11 min

Trots att semestern är över för många svenskar är turistsäsongen fortfarande i gång för fullt. Under augusti har många utländska turister sin lediga period.

En rundringning till turistbyråerna i Sjuhärad som P4 Sjuhärad genomfört visar på en lyckad sommar för flera orter.

– Jag upplever det som vi haft en bra sommar i Ulricehamn, jag tror vi har fått en del medvind sedan världscupen, säger Claes Persson på turistbyrån i Ulricehamn.

Exempelvis har flera svenska turister frågat efter skidstadion efter Lassalyckan.

– Folk vill se hur det såg ut där världscupen arrangerades, säger Claes Persson.

Naturturismen ökar
Många söker sig även till Sjuhäradsrundan för att cykla på sin semester vilket är en populär trend.

– Att cykla och vandra tillhör den ökande trenden i alla åldrar skulle jag säga, säger Gerd Persson vid bokcaféet i Od som även bedriver turistinformation.

Hon märker att människor gärna har en aktiv semester och att sommarens väder har passat för det. 

– Är det inte 35 grader varmt är man aktiv, säger hon.

I Svenljunga pekar också naturturismen uppåt och många turister söker sig till vildmarken i Fegen i Svenljunga kommun

– Det är ett väldigt vidsträckt område där det är svårt att möta någon. Kanske är det därför man väljer den naturen här då man vill ha känslan av vildmark och natur. Vi har ju 300 sjöar så du kan ju i princip inte kasta en sten utan att träffa vatten, säger Johanna Sanders vid turisinformationen i Svenljunga.

Hon berättar också att fortfarande kommer det tyskar som vill titta på älgar, men ser också att turistsäsongen tenderar att bli längre och längre.

– Vi har längre öppettider jämfört med tidigare år och öppnade redan den 1 juni i år, vilket visade sig vara väldigt bra. Redan innan midsommar fick vi trycka upp nya broschyrer, säger Johanna Sanders.

Aktiviteter lockar
Borås Stad fick en skjuts av SM-veckan efter midsommar och ser en uppåtgående trend bland antalet besökare.

– Desto mer som händer ju fler människor drar det till sig. Djurparken är en stor besöksattraktion. De har fått många "bebisar" i år och jag tänker att det drar till sig många besökare, säger verksamhetsansvariga Maria Landin.

Hon nämner också att sommarens väder har gynnat turismen i hela regionen.

– Det har varit utflyktsväder då det inte är så varmt att du måste ligga på stranden och ändå har det inte varit dåligt väder. Det vinner hela Sjuhärad på, säger hon.

Kjell Svensson på Glasets Hus i Limmared bekräftar att vädret tycks ha varit till fördel. 

– Generellt sett har vädret varit idealiskt, så vi har haft väldigt mycket besökare. Det är klart bättre än förra året och det har varit väldigt mycket tyskar och holländare här, speciellt i slutet av juli och början av augusti, säger Kjell Svensson på Glasets Hus i Limmared.

Alla turister vill dock inte spendera sin lediga tid i naturen. Lyssna på inslaget högst upp för att höra vad några utländska turister tycker om Sverige och om väggmålningarna som pryder många husfasader i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".