Ragna Wei, konstnärlig ledare på Borås Stadsteater utanför Kulturhusets entré.
Stadsteaterns konstnärlige ledare Ragna Wei. Foto: Jenny Hellström/SR

Därför slutar konstnärlige ledaren på Borås Stadsteater

Ragna Wei: Det här tar inte bort kärnan till problemen
1:30 min

Nyligen meddelade Ragna Wei att hon hoppar av sitt uppdrag som konstnärlig ledare för Borås Stadsteater tidigare än planerat. Nu väljer hon att vara tydlig med varför.

– Jag ser inte att jag rent praktiskt får möjligheten eller förutsättningarna att göra mitt jobb som konstnärig ledare på teatern, säger Ragna Wei till P4 Sjuhärad.

– Som tjänsten fungerar nu så känner inte jag att benämningen konstnärlig ledare är rätt för tjänsten. Jobbet blir inte intressant för mig på det sättet det drivs nu, därför valde jag att lämna. 

Wei menar att det är viktigt att få ramar att jobba inom. Det kan vara budgetramar, antal uppsättningar och vilka som kan vara med i dem. Och hon betonar framför allt frihet att jobba inom de fastslagna ramarna, en frihet som inte respekteras på Borås stadteatern enligt Ragna Wei.

Ragna Wei tycker att förslaget från kulturchefen Eva-Lotta Franzén, att bland annat halvera antalet egna uppsättningar, är förödande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".