Åtta speglar placerade i en ring vid en sjö
Konstverket Phantasmagoria vandaliserades i veckan. En förbipasserande såg hur flera speglar välts omkull och hur en spegel var sönderslagen. Foto: Nisrine Bokhari/landart.se
TRANEMO

Spegelkonst vid Tranemosjön vandaliserad

Konstnär: Svårt med ömtåliga saker på offentlig plats
1:28 min

Ett konstverk bestående av åtta speglar vid Tranemosjön har blivit vandaliserat. I veckan vältes flera av speglarna och en spegel slogs sönder.

Konstverket uppfördes i somras och tidigare har ett antal av speglarna välts omkull, men i onsdags morse upptäckte den förbipasserande konstnären Mikael Bojén att en av speglarna också slagits sönder. 

– De ligger ner, nån har vält omkull dem. Och nån spegel var sönderslagen, säger Mikael Bojén. 

Han är själv konstnär som sysslar med ljud och han är inte förvånad över att ömtålig konst som placerats på en offentlig plats råkar ut för skadegörelse.

– Nej, nej det får man nästan räkna med, säger han.

Flera konstverk vandaliserade
Konstverket är skapat av den syriske konstnären Nisrine Bokhari och ingår i projektet (x)sites där tillfällig konst placerats utmed cykellederna Sjuhäradsrundan och Kattegattleden.

De övriga sex konstverken i Sjuhärad har lämnats orörda, men i Halland och Skåne har ytterligare tre konstverk råkat ut för vandalism. I Gullbranna, söder om Halmstad har någon klippt sönder högtalarkablarna till ett ljudkonstverk, kort efter att projektledaren för (X)sites Robert Hais blivit uppringd av uppretad närboende. Personen hade som stört sig på ljudet.

– En person ringde mig och sa "Nu är kablarna klippta, det här måste väck.", säger Robert Hais.

Inte provocerande
Men att någon skulle ha provocerats av konsten i Tranemo, det betvivlar Mikael Bojén.

– Här är det nog snarare så att man ser på långt håll som går att slå sönder så gör man det för att man tycker det är roligt, säger Mikael Bojén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".