Bild från en fotbollsmatch och infälld bild på Magnus Svenungsson.
Magnus Svenungsson reporter på SVT:s program Uppdrag Granskning som granskat matchfixning inom fotbollen. Foto: SVT och Kristoffer Lidén/SR
MATCHFIXNING

Spelstoppet mot Norrby mycket ovanligt

Magnus Svenungsson: Svårt att bevisa motsatsen
1:11 min

Att spel stoppas på ett lag tillsvidare som skett med If Norrby är anmärkningsvärt, säger Uppdrag Gransknings reporter Magnus Svenungsson som granskat problemet med fixade matcher.

Norrby IF misstänks för matchfixning och Svenska Spel har stoppat allt spel på laget. Klubbchefen John Östby sa i går i P4 Sjuhärad att han tycker det var helt otänkbart att någon av Norrbys spelare skulle vara inblandad.
Men det är naivt att tro att matchfixning inte kan förekomma i laget, det är alltför vanligt idag säger boråsaren Magnus Svenungsson som gjort flera reportage om matchfixning. 

– Det är så klubbarna reagerar, men det kan man inte göra idag, så illa är det, säger Uppdrag Gransknings reporter Magnus Svenungsson.

Han tar som exempel Kristianstad där en spelare som spelat i laget i hela sitt liv avslöjades.

Ovanlig åtgärd mot laget
Men att Svenska spel stoppar spel på ett lag en hel säsong är däremot uppseendeväckande, menar han. 

– De kan stoppa spel på enstaka matcher, det händer ganska ofta, jag tror det bara har hänt två gånger tidigare att svenska spel stoppat spel tillsvidare. 

Får publiken att grubbla 
De två klubbar som tidigare stoppats är AFC och Syrianska, och att Norrby nu blir tredje klubb som stängs av är besvärande för dem, säger Magnus Svenungsson. 

– Det är ju skitjobbigt för en klubb, svårt att bevisa motsatsen, man riskerar att folk börjar fundera på läktaren när de ser matchen om spelaren gör sitt bästa, säger Magnus Svenungsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".