Ruben Östlund i svart tröja och mellanblont hår och skägg ler mot kameran. Bakom finns en bild från filmen "The Square".
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Nya Gina Tricot Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Gina Tricots huvudkontor i Borås där scener ur filmen The Square spelats in. . Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio

Oscarsbidraget filmades delvis i Borås

Ruben Östlund: Vi letade länge efter rätt kontor
1:44 min

Sveriges bidrag till Oscarsgalan blir The Square, filmen som redan vunnit pris för bästa film i Cannes. I helgen visades den åtråvärda Guldpalmen upp i Borås eftersom scener spelats in här.

 – I filmen finns det en hipp PR-byrå som skapar en reklamkampanj för konstverket "rutan" som är med i filmen. Vi letade väldigt länge, både i Stockholm och Göteborg efter lokaler, men var inte nöjda förrän vi kom hit, säger regissören Ruben Östlund om det kontorshus i Borås som valet föll på. 

Utspelas i konstvärlden
Filmen "The square" handlar om en konstinstallationen, en avgränsad ruta som skall påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet.
Bara dagar innan utställningen ska öppna blir den framgångsrike ledaren för konstmuseet bestulen mitt på gatan. I jakten på tjuvarna ska han även hantera den kris som PR-byrån som museet anlitat för att marknadsföra utställningen skapar. 
Det är scenerna på PR-byrån som spelats in i Gina Tricot-huset i Borås. 

66 år sedan sist
Det var i maj som regissören Ruben Östlund vann filmvärldens mest eftertraktade pris, Grand prix du festival international du film, Guldpalmen för bästa film. Senast en svensk regissör vann var 1951. 

Eftersom delar av filmen spelades in här så gjorde guldpalmen ett besök i Borås i helgen på en visning av filmen.  
Igår blev det klart att The Square blir Sveriges bidrag till Oscarsgalans kategori för bästa icke-engelskspråkiga film, en tredje gång för regissör Östlund.    

– Med Turist snubblade vi på målsnöret att bli nominerade, då gjorde vi en film på Youtube om hur regissören flippar ut efter det. Så nu hoppas vi att amerikanarna ska känna att "nu är det deras tur att vinna", berättar Östlund. 

Nästa anhalt för Östlund är att resa till Värnamo där han ska placera Guldpalmen obevakad i rutan som varit inspiration till filmens "The Square". 

Oj, vågar man det?

– Ja det gör man, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".