trimmad moped
1 av 4
Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
Stefan Jalderyd.
2 av 4
Stefan Jalderyd. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
Trimmad mopedmotor.
3 av 4
Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
Mopeder parkerade på rad.
4 av 4
Mopeder parkerade på rad. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
ULRICEHAMN

Fler anmälningar om trimmade mopeder

Polisen: Trimmad moped är inte en moped längre
2:30 min

Allt fler ringer in till polisen om högljudda och trimmade mopeder, något polisen ser allvarligt på, och att bli ertappad med att köra trimmad moped har flera negativa konsekvenser.

Polisen i Ulricehamn har på senaste tiden fått in allt fler samtal om trimmade och högljudda mopeder. I och med skolstarten valde polisen därför att göra något åt problemet. I samband med tillslaget mot två skolor i Ulricehamn fick 18 mopeder besked om att de skulle kontrollbesiktigas, något som togs emot med blandade åsikter av ungdomarna.

– Det vara bara att åka till besiktningen och sätta dit det som var borta. Så det var 400 spänn åt helvete kan man säga, säger en mopedåkare som P4 Sjuhärad varit i kontakt med.

Men att trimma mopeden gör den inte bara fortare, det gör också att det inte längre räknas som en moped, vilket kan ha flera negativa konsekvenser menar polisen Stefan Jalderyd.

– En trimmad moped är inte en moped längre, det är en motorcykel. Händer det en olycka så har man inte försäkrat en motorcykel, dessutom måste man ha motorcykelkörkort för att köra en trimmad moped, så om vi ertappar någon som kör en trimmad moped, alltså en motorcykel, då blir man av med körkortet.

Hur allvarligt är det att köra trimmad moped?

– Rent brottsligt kan man ha synpunkter på om det är allvarligt eller inte, men kan vi med detta förhindra att en allvarlig olycka sker så har vi vunnit mycket, säger Stefan Jalderyd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".