Inspektionen vård och omsorg.
Inspektionen vård och omsorg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kritiserad psykiatriker anmäls igen

Psykiatriläkare kritiereras igen
1:13 min

Den psykiatriläkare som fick hård kritik efter P1-dokumentären om flickan "Nora" har anmälts av patienter som känner sig kränkta och hotade.

Mannen som tidigare jobbade i Uppsala län har fortsatt jobba som psykiatriker i Västra Götaland län och har de senaste månaderna anmälts av patienter.

Psykiatriläkaren kritiserades hårt efter dokumenteren från år 2013 som handlar om en av hans patienter - en 17-årig flicka som vårdades för sitt självskadebeteende bland annat på närpsykiatrin i Enköping.

Psykiatriläkaren beskrevs då av Inspektionen för vård och omsorg som grovt oskicklig. Ändå togs beslut för ett år sen att han fick behålla sin läkarlegitimation.

Sen i maj har det kommit anmälningar mot denna psykiatriker från patienter i Västra Götaland län.

Bland annat en 19-årig kvinna som i sin anmälan beskriver att psykiatrikern sa att hon såg för glad ut för att vara djupt deprimerade. Och förmodligen inte behöver nån hjälp framöver, något kvinnan blev bestört över att höra.

En man som vårdades på psykiatrisk slutenvård anmälde att han stängdes in i ett rum i tre dygn, enligt anmälaren på felaktiga grunder.

En annan patient anmälde att psykiatriker "hela tiden säger att jag är muslim". Han menar att det är kränkande och inte relevant för vården.

Två av de här patienterna beskriver också att de har blivit hotade. En av dem skriver att psykiatrikern ska ha gått mycket nära med sitt ansikte och sagt att "om du anmäler kommer du få problem".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".