Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller pressträff på Moderaternas kontor i Stockholm.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cecilie Tenfjord-Toftby(M)
2 av 2
Cecilie Tenfjord-Toftby(M) Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Tenfjord-Toftby: Stod i vägen för politiken

"Handlar inte om vad hon gjort fel"
1:00 min

Anna Kinberg Batra har lämnat in sin avskedsansökan och avgår som partiledare för moderaterna. Ett besked som västsvenska moderater inte hade hoppats på.

En samlad bedömning för att det inte finns förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Anna Kinberg Batra på frågan om varför hon tog beslutet att avgå.

Beskedet gav hon under förmiddagen på en pressträff och togs emot med sorg av västsvenska moderater som uttalat sitt stöd till Kinberg Batra. 

– Det var inte helt oväntat, eftersom inga av våra politiska förslag så länge allt handlar om frågan om Anna som person, säger riksdagsledamot Cecilie Tenfjord-Toftby(M). 

Hon menar att frågan kring partiledaren hamnade i vägen för politiken och att ingen annan utväg fanns om moderaterna ska kunna vinna valet nästa år, vilket Kinberg Batra själv sa i sitt tal. 

– Anna står mellan väljarna och vår politik, det handlar inte så mycket om om vilka fel hon har gjort själv, utan tyvärr på grund av flera av mina partikollegor runt i landet har betett sig, säger hon. 

Liberalernas ledare Jan Björklund kommenterar beskedet på Twitter så här: "Beklagar att Anna känner sig tvingad avgå. Känner stor respekt för henne, efter nära tre års nära samarbete. Tack Anna!"

P4 Sjuhärad följer upp med fler kommentarer från moderater i Sjuhärad under dagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".