Hand som håller i några mynt
Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Fler vill sanera sina skulder

Kronofogden: Vi jobbar så fort vi kan
1:31 min

Sedan en ny lag införts är det enklare att söka och hantera skuldsanering. I Borås har man sett mer än dubbelt så många ansökningar senaste året.

Första halvåret 2016 ansökte 69 personer om skuldsanering i Borås. Första halvåret i år låg siffran på 160 stycken. Den här ökningen ser liknande ut i resten av landet.

– Det har blivit enklare att söka, och sedan har du två betalningsfria månader i juni och december. Det kan vara det som får folk att söka, säger Joanna Gren, teamledare på Kronofogdemyndigheten i Västra Götaland.

Den stora anstormningen har dock lett till att myndigheten har svårt att hinna med. Ett ärende ligger i dag i snitt fem månader innan det blir prövat.

– Vi jobbar på så gott vi kan. Vi har bra handläggningstider om man tittar på från det vi startar ett ärende tills att vi avslutar det. Problemet är att vi inte kan hantera den här mängden ärenden.

Kriterier för skuldsanering

1) Du kan själv inte betala dina skulder under överskådlig tid.

2) Dina skulder ska vara skäliga. Det rör sig exempelvis sällan om skadestånd eller lyxkonsumtion.

Källa: Kronofogdsmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".