Alla boende fått byta hem i natt.
Foto: Adam Ihse/TT

Alexandra Mezhers familj vill ställa HVB-hemmet till svars

Hans Gaestadius: Tanken är att det ska bli ett åtal mot ansvariga
1:18 min

I april lades förundersökningen om arbetsmiljöbrott vid HVB-hemmet i Mölndal ned. Nu planerar anhöriga ett överklagande.

Advokat Hans Gaestadius, var målsägandebiträde under rättegången mot den unge man som dödade boråsaren Alexandra Mezher. Nu hjälper han familjen med arbetet kring överprövningen.

Det kommer ett överklagande

– Det kommer ett överklagande och tanken är då att det ska bli ett åtal mot ansvariga på hemmet, säger han.

Fackförbundet Vision har också varit i kontakt med Hans Gaestadius om att bistå familjen med rättslig hjälp vid ett eventuellt överklagande.

– Jag har varit med i hela brottsmålsprocessen och eftersom jag har insyn i den så har jag lovat att ställa upp så mycket jag kan för att stötta facket om de behöver, säger Hans Gaestadius.

Hur angeläget är det här för anhöriga?

– Mycket angeläget av fullt förståeliga skäl. De tycker att det hela hanterades väldigt klantigt för att uttrycka det enkelt, säger han.

Det var i januari 2016 som 22-åriga Alexandra Mezher dödades på ett HVB-hem i Mölndal där hon jobbade.

En ung man som bodde på hemmet attackerade henne med kniv och dömdes slutligen i hovrätten till rättspsykiatrisk vård för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Eftersom Alexandra Mehzer var ensam med den unge mannen vid tiden för händelsen lyftes även diskussionen om arbetsgivarens ansvar.

Förundersökning lades ned

En förundersökning om arbetsmiljöbrott inleddes av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, men lades ned i april i år. 

Familjen vill nu överklaga beslutet och att arbetsmiljöbrott utreds på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".