En kvinna i övre medelåldern med kortklippt grått hår och röda glasögon. I bakgrunden kvinnor med sjal på huvudet.
1 av 2
Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio
Två unga män med mörkt hår och bruna ögon syr på en symaskin.
2 av 2
Ali och Namat på Vänskap Holsjungas sycafé. Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio

Byråkrati försvårar arbetet med asylsökande

Sonja Fransson: Vi vill inte jobba med en massa papper
1:12 min

Länsstyrelsen har över åtta miljoner kronor i statsbidrag till verksamheter för asylsökande. Men pengarna riskerar att frysa inne därför att för få söker.

Syftet med bidraget är att motverka passivisering under asyltiden och att underlätta de asylsökandes kontakter med samhället.

I Holsjunga bedriver organisationen Vänskap Holsjunga sedan flera år aktiviteter för asylsökande på orten. Men trots att man behöver pengar för sin verksamhet så kommer man inte att söka några pengar av länsstyrelsen därför att det är för krångligt och tidskrävande.

– Vi vill inte jobba med en massa papper utan med människor. Det de kräver kan inte vi uppfylla och det är väldigt tråkigt, säger Sonja Fransson som är engagerad i Vänskap Holsjunga.  

I våras kom det så få ansökningar att länsstyrelsen beslutade att utlysa en ny omgång med fokus på Sjuhärad. Vid en informationsträff i Svenljunga nyligen kom färre än tio personer - trots att engagemanget för asylsökande är stort på många håll i bygden.

– Vi har tagit fram ganska mycket stöd för att hjälpa organisationer och föreningar att göra ansökan och vi är också tillgängliga i processen, säger Petra Hed, som är integrationshandläggare på länsstyrelsen.

Hon berättar också att länsstyrelsen tagit synpunkterna, om att bidragsprocessen upplevs som krånglig, vidare till Arbetsmarknadsdepartementet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".