Krämig lövbiffsgryta med färska champinjoner, lök och bacon
Krämig lövbiffsgryta med färska champinjoner, lök och bacon. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Höstgryta med älg och svamp

Nu går vi in i september och lämnar sommaren bakom oss. Veckans radiokock bjuder därför på en höstlig gryta som gärna kan göras på älg.

Krämig lövbiffsgryta med färska champinjoner, lök och bacon

4 port

  • 300 g färska champinjoner
  • 140 gr bacon
  • 1 mellanstor gul lök
  • 500 gr lövbiff av älginnanlår, eller nötinnanlår
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk balsamvinäger

 Till serveringen: hackad röd paprika och hackad persilja

Gör så här: 
Skiva champinjonerna, strimla baconet och hacka löken. Skär lövbiffen i strimlor.

Lägg champinjonerna i en torr varm stekpanna och fräs på medelvärme tills vätskan försvunnit. Tillsätt baconet och fräs en liten stund. Lägg i en klick smör och löken och fräs en stund till. Häll upp fräset i en skål.

Höj värmen på plattan och lägg i en klick smör. Lägg lövbiffen i den heta pannan och stek tills köttet fått stekyta. Salta och peppra.

Sänk värmen och lägg i fräset.

Tillsätt tomatpurén och mjölet och blanda om. Häll i grädde, vatten, crème fraiche och balsamvinäger.

Låt allt småputtra i några minuter. Smaka av med mer salt och svartpeppar om så behövs. Späd med vatten om konsistensen är för tjock.

Servera med pasta och strö över paprika och persilja.

/Ann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".