En blå västtrafikbuss kör på en regnblöt kullerstensgata i Borås.
1 av 3
Om bussarna körs bättre och minskar utsläppen går att se först om ungefär ett år. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Patrik Carlsson står iklädd en gul varseljacka till vänster i bild och tittar in i kameran. Han står i ett verkstadsgarage för bussar, framför en blå västtrafik-buss.
2 av 3
Patrik Carlsson, verkstadschef på Nobina hoppas se effekter av Den gröna resan. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
En digital display med en grön mätare sitter i taket inne i bussen framför föraren.
3 av 3
Grön "bägare" är bra, vid dålig körning så som hastiga inbromsningar och för mycket gasande sjunker den och blir gul eller röd. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
BORÅS

Så ska bussarna köras grönare

Patrik Carlsson: Sparar mycket bränsle
1:44 min

Genom att mäta hastighet, samt hur mycket chaufförerna gasar och bromsar ska bussarna i Borås bli mer miljövänliga. Och ge passagerarna en bättre resa.

I våras tog Nobina över lokaltrafiken i Borås och har utrustat samtliga bussar med mätaren som kallas Den gröna resan (DGR). Patrik Carlsson är verkstadschef. 

–  Den mäter hur bussen går, broms, gaspådrag och bränsleförbrukning, förklarar han.

Mätaren syns på en display där chauffören kan ha koll på den under resans gång och se till att den förblir grön. Men vid många och kraftiga inbromsningar, accelerationer eller onormalt hög hastighet så visar den gult. Eller om det körs riktigt dåligt - rött. 

Syftet är att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, samtidigt som den mer smidiga körningen bidrar till en bättre resa för passagerarna.

Reaktionerna från förarna var blandade när de sattes in berättar Patrik Carlsson.

– Vissa är osäkra på vad den egentligen gör. Men när vi utbildar förarna så börjar de förstå att det är för vårt bästa. Det är för miljöns och passagerarnas skull. Man kan till och med få en stjärna i den om man kör riktigt bra.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".