En lång vit vägg där människor sprayar med färg
Foto: Jon Koldenius/SR
GRAFFITI

Fritt fram att spraya på vägg i Borås

Streetartist: Har åkt ända från Skåne
1:36 min

Idag invigdes den första lagliga graffitiväggen i Sjuhärad. På stadsdelen Norrby sträcker sig en 50 meter vit vägg, som kan utökas till det dubbla.

En historisk händelse. Så beskrev Borås kulturchef Eva-Lotta Franzén dagens invigning av kommunens lagliga graffitivägg. Del ligger på en ödetomt på Norrby, mitt emot centralstationen.

Väggen, där vem som helst får måla (i stort sett) vad de vill, har varit en dröm för graffitiutövare i Borås i över 10 år. Samtidigt har det varit en omtvistad fråga som delat kommunens politiker i två läger. 

Vissa har bland annat pekat på att forskning visar att mer graffiti ger mer klotter. Det motsägs dock av Brottsförebyggande rådet (Brå) som så sent som i maj konstaterade att det inte finns tillräckliga bevis för det.

Lösningen blev en kompromiss sent i höstas. Väggen får bygglov i tio år, men ska finnas på prov i ett år. Om väggen inte missbrukats då blir den kvar och fördubblas dessutom till 100 meter. I så fall blir den en av de längsta i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".