Sven-Åke Niklasson skadades allvarligt i sin vänsterarm efter en lösspringande hund attackerade honom i somras.
Sven-Åke Niklasson skadades allvarligt i sin vänsterarm efter en lösspringande hund attackerade honom i somras. Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio/Privat

Hundattacken förändrade livet för Sven-Åke

Attackerades av hund: Det svartnade för ögonen
3:00 min

När Sven-Åke Niklasson delade ut tidningar i Mark i somras blev han attackerad och biten av en hund så pass allvarligt att han fick åka ambulans till sjukhuset i Borås.

Sex veckor har gått sedan hunden attackerade Sven-Åke Niklasson. Han har fortfarande bitmärken på sin sargade vänsterarm.

– Hunden tog ett rejält tag i armen på mig med käkarna. Sedan när han släppte tog han nästa tag och nästa. Det känns fortfarande, säger Sven-Åke Niklasson när han berättar för P4 Sjuhärad om händelsen.

Hunden hade smitit hemifrån efter att ett minderårigt barn öppnat en ytterdörr i området där Sven-Åke Niklasson jobbade som tidningsbud. Han vet inte hur länge attacken pågick, men gissar att hunden attackerade honom under flera minuter.

Vad var det som fick hunden att sluta bita?

– Ägaren kom efter en stund och ropade hundens namn. Då slutade den och satte sig mellan benen på ägaren som kopplade den.

Både polis och ambulans larmades till platsen. Polisen omhändertog hunden som avlivades två veckor senare.

– Det är tråkigt, men nu kan ingen annan bli skadad av hunden. Det är en tröst, för att ha en sådan hund skulle jag inte vilja ha, säger Sven-Åke Niklasson.

Efter bara några veckor fick han hem ett brev att utredningen gällande brott mot tillsyn av hundar och katter har lagts ner av polisen.

– Vi kan inte komma fram till att någon har gjort sig skyldig till någon oaktsamhet eller varit slarvig på något sätt. Det är en ren olyckshändelse, säger Johan Novenius vid polisen i Mark.

Det är något som Sven-Åke Niklasson är starkt kritisk till då han menar att hundägaren har ett ansvar för vad hunden gör. Men händelsen är dock inte helt nedlagd hos polisen.

– Ärendet går nu under rubriceringen vållande till kroppskada där en åklagare ska fatta beslut om det ska utredas vidare, säger Johan Novenius.

Hundägaren tyst
Sedan attacken har Sven-Åke Niklasson inte hört något från vare sig polisen, försäkringsbolaget eller hundägaren.

– Det känns tomt, det verkar som att det är bortglömt. Jag vet inte hur jag ska gå tillväga, säger han.

Hör mer om Sven-Åke Niklassons berättelse i ljudklippet högst upp i artikeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".