Mohammad Al-Khayer
1 av 3
Mohammad Al-Khayer. Foto: Noor Bolad/Sveriges Radio
stort bråck på buken
2 av 3
Stora ärr efter operationen. Foto: Noor Bolad
stort bråck på buken
3 av 3
Stora ärr på buken efter operationen. Foto: Noor Bolad

Skulle ta bort njursten - blev av med njuren

Al-Khayer: Jag vaknade på intensiven.
5:42 min

Mohammad Al-Khayer skulle göra en enkel operation på Södra Älvsborgs sjukhus. Men operationen misslyckades, nu tvingas han leva med bara en njure.

– Jag kom in till sjukhuset i Borås för att ta bort en njursten, men kom ut utan min njure, helt enkelt. Den händelsen borde fixat mitt liv men det gjorde det värre, säger Mohammad Al-Khayer.

I februari 2016 fick Al-Khayer blod i urinen. Han gick till vårdcentralen på Trandared och tog prover. Men innan han hunnit få svar på proverna tvingades han åka in till akuten i Borås.

– Jag fick smärtstillande för att det gjorde hemskt mycket ont. En rötgen visade att jag hade en njursten.

Vaknade på intensiven
Den natten tvingades Al-Khayer att sova på sjukhuset. Nästa morgon skulle han göra vad läkaren beskrev som en ”enkel operation”, för att ta bort njurstenen. Före operationen träffade han sin läkare.

– Han lugnade mig och sade att operationen är jättelätt och tar en halv timma eller en timma. Efter några timmars vila skulle jag få åka hem igen.

Men det var inte alls en enkel operation. Han var nedsövd i tjugo timmar och sen vaknade han på intensiven med flera katetrar och dropp på sin kropp.

– Då skrek jag jättemycket. Jag hade mycket ont. När jag skrek kom läkaren och bad om ursäkt. Han förklarade att de gjort ett fel under operationen. De hade tagit bort urinledaren när de försökte ta bort njurstenen. Eftersom jag var under narkos frågade de inte mig, utan tog beslut om en ny operation.

Mohammad Al-Khayer var tvungen att stanna på sjukhuset i 15 dagar.

Dagarna går och Mohammad Al-Khayer hoppas att han ska må bra igen. Men smärtan fanns alltid där, nära njuren. Läkarna sa att det inte var någon fara. Nio månader senare fick han en tid för att fixa bråcket som han fått i samband med operationen.

– Under undersökningen hittade läkaren vätskor och svullnader kring njuren.

Läkarna hade inget val
Det gjordes ett test som visade att njurens kapacitet bara var 5%. Vid denna tidpunkt i vår intervju blir Al-Khayer stressad. Börjar plocka med grejer på bordet och stammar.

– De upptäckte att den nya urinledaren var stängd och urinen samlades i njuren. Senare gjordes ett nytt njurfunktionstest. Det visade att njuren var förstörd.

Under den här perioden flyttade första läkaren och Al-Khayer fick en ny läkare.

– Den nya läkaren sade till mig att de inte hade något val, utan att de var tvungna att ta bort njuren. 

Den trettonde mars 2017 tog läkaren bort Al-Khayers njure. Mohammad Al-Khayer har svårt att acceptera sitt nya hälsotillstånd.

– Jag kan inte äta all mat som förr. Jag måste dricka mycket vatten varje dag och måste sluta röka. Jag kan inte lyfta min bäbis på grund av bråcket. Under den här perioden kunde jag inte gå till skolan för att studera svenska och jag kunde inte söka jobb.

Inget fel på sjukhusets rutiner
Fem månader efter att han opererade bort njuren fick han 11.000 kronor från LÖF, patient skadeförsäkringen, direkt till hans bankkonto utan han visste varför. 

– Jag vet inte vad det var för pengar. Jag bara fick post som sade att jag fick pengar på grund av en anmälan. Skulle det vara ersättning för min njure till exempel?!

Henrik Ask på LÖF vill inte uttala sig i det enskilda ärendet men säger till P4 Sjuhärad att ärendet inte är avslutat.

– Initialt gör man alltid en bedömning vad vi kan dela ut i nuläget. Sedan tittar man framåt om det finns kvarstående besvär.

Nu har IVO tagit fram ett förslag till beslut. De har kommit fram till att sjukhuset och läkaren inte har haft något fel på sina rutiner. Det som hänt är mycket ovanligt och men IVO tror inte att felet orsakats på grund av felaktig vård och behandling.

Nu har Mohammed Khayer möjlighet att lämna synpunkter innan det slutgiltiga beslutet tas. IVO skriver inget om att Mohammed Khayer tvingades operera bort sin njure utan tar bara upp händelsen med den förstörda urinledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".