Fredrike Ritter, veterinär. Foto: Maja Jerosimic.
Fredrike Ritter, veterinär. Foto: Maja Jerosimic.
HUNDATTACKEN

Vaktinstinkten slog till tror veterinären

Fredrike Ritter: olika vad vi avlar och hur vi tränar
1:53 min

Sven-Åke Niklasson blev för några veckor sedan attackerad av en hund. Veterinären Fredrike Ritters teori är att den vaktade sitt revir.

Hunden som attackerade Sven-Åke Niklasson hade av misstag kommit ut ur huset där den bodde när ett barn öppnade dörren, och sedan attackerade den honom när han delade ut tidningar. 

Borås-veterinären Fredrike Ritter är van vid hundar och deras beteende. Hennes teori är att den vaktade sitt revir, men att hundar går till attack genom att bita på det här sättet hör inte till vanligheterna menar hon. 

– Det är inte så vanligt, inte när de är kommer utanför tomtgränsen. Jag kan inte förklara varför den gjorde på det här viset, men det är väldigt, väldigt tråkigt, säger hon.

I Sven-Åke Niklassons fall handlade det om en hund av korsningen amstaff-pitbull, av vissa kallad för "kamphund". Fredrike Ritter menar att det behöver inte spela någon roll men vissa raser har starkare instinkter än andra.

– De är snälla egentligen och jag är inte ett dugg rädd när jag får in dem på kliniken. Men de har en låg tröskel för kamp och tål mycket smärta. Till skillnad mot en pudel till exempel som har en hög tröskel för kamp. Så det är olika vad vi avlar fram och hur vi tränar dem. 

Ägarnas beteende och medvetenhet är viktigt tillägger hon.

– Det spelar ingen roll om det är en amstaff, en rottweiler eller en pudel, man ska veta vad det är för ras man har och hantera dem därefter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".