En medelålders man i sägg och bakåtkammat brunt hår. Han har kantiga glasögon med röda skalmar.
Björn Hurtig. Foto: Karin Ivarsson/Sveriges Radio
MORGONENS GÄST

Advokaten som försvarade Lisa Holms mördare

Björn Hurtig: Jag ser bort från det hemska
2:38 min

Försvarsadvokaten från Borås som tagit sig an dom riktigt svåra, tuffa och framförallt uppmärksammade rättsfallen. I P4 Sjuhärad berättar han om hur man försvarar en mördare.

– Det är spännande att hjälpa en som befinner sig i yttersta underläget, där alla "vet" att han eller hon har gjort någonting för det har man läst i tidningen eller sett på tv, säger försvarsadvokaten Björn Hurtig.

Han har försvarat Lisa Holms mördare, Wikileaksgrundaren Julian Assange och han har företrätt den omdiskuterade kirurgen Paolo Macchiarini. Fall som engagerar och väcker starka känslor. I ljudklippet ovan berättar Björn Hurtig om hur han tänker om att försvara en mördare. 

Nu vill han vara del av samhällsdebatten och diskutera svenska rättssystemet i sin nystartade åsiktsvlogg.

– Varför inte vi har väl en åsiktsfrihet i Sverige. Det jag säger står jag för. Som att jag tycker att man kräver för lite bevis i sexualbrottsmål, säger Björn Hurtig som även kommer att berätta de hot han får ta emot i sin roll som försvarsadvokat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".