Smörstekt torskrygg med sås på färska kantareller och äpple
Smörstekt torskrygg med sås på färska kantareller och äpple. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Smörstekt torskrygg med kantareller och äpple

Höstens skörd av kantareller och äpplen smaksätter till en härligt smörstekt torskrygg.

Smörstekt torskrygg med sås på färska kantareller och äpple 

4 personer

600 g torskrygg

2 tsk salt

1 krm vitpeppar

3 msk smör

 1msk rapsolja

1 dl förvällda kantareller

2 msk tärnat rött äpple med skal på

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär fisken i fyra bitar.
  2. Salta torsken låt den lätt rimma i 30 minuter.
  3. Stek torsken i smör och rapsolja i en stekpanna i ca 2- 3 minuter på varje(innetemperatur 54 grader). 
  4. Peppra på vitpeppar.
  5. Smörstek kantareller och äppeltärningarna och salta lite.

 

Sås på kantareller och äpple 

1.5 dl förvällda kantareller

2 schalottenlökar, finhackad

3 msk tärnat rött äpple med skal på

2 msk smör

1 tsk koncentrerad kyckling fond

1 dl vatten

3 dl grädde

Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

 

  1. Fräs kantarellerna några minuter i smör.
  2. Blanda ner lök och äpple och fräs i ca 1 minut.
  3. Häll på kycklingfond, vatten och grädde, låt såsen koka till inte för tjock konsistens.
  4. Smaka av med lite salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

Häll sås på en tallrik med torsken ovanpå och smörfräst kantarell och äpple på torsken.

Servera kokt potatis eller duchesstoppar till torsken.

 

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".