Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås pastorat, står framför Caroli församlingshem.
Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås pastorat. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Snart dags för kyrkoval – som många struntar i

Kyrkoherde Stefan Hiller: Tyvärr en tradition att vi inte har det här höga valdeltagandet
1:22 min

Valdeltagandet vid förra kyrkovalet var mycket lågt. Kyrkoherde Stefan Hiller tror att många tar kyrkan för given.

Nästa söndag, den 17 september, är det kyrkoval. Alla som är medlemmar i kyrkan och fyllda 16 år får rösta och på så vis vara med och bestämma vilka som ska företräda kyrkan de kommande fyra åren.

Svenska kyrkan har 6,1 miljoner medlemmar. I Skara och Göteborgs stift var det bara ungefär 13 procent som röstade vid förra kyrkovalet 2013.

– Jag hoppas att fler kommer och röstar. Men det är en tradition tyvärr att vi inte har det här höga valdeltagandet bland medlemmarna. Det är en utmaning att få folk att förstå vad det här valet handlar om, säger Stefan Hiller som är kyrkoherde i Borås pastorat.

Varför tror du att det är så lågt valdeltagande – är det för svårt?

– Kanske inte för svårt, men att det inte spelar så stor roll och inte är så noga med att gå och rösta. Kyrkan finns och tas lite för givet av de flesta, säger Stefan Hiller och fortsätter:

– Om alla gör så här, har vi ingen demokrati kvar. Det är viktigt att man inte tänker att det inte spelar någon roll. Jag gör skillnad med min röst och även i det fallet med kyrkovalet är det viktigt att göra sin röst hörd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".