En skylt med en pil och texten #Till vallokal".
Kyrkovalet hålls söndagen den 17 september. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kyrkovalet - så går det till

Jan Strid: SD har inte ställt till någonting hittills
0:59 min

Sverigedemokraterna storsatsar på kyrkovalet och från olika håll uppmanas folk att rösta för att partiet inte ska få för mycket makt inom kyrkan. Men makten spelar inte så stor roll menar kyrkovalsexperten.

 – Den stora debatten i media handlar om den politiska makten i kyrkomötet, mellan socialdemokraterna och sverigedemokraterna(även centern satsar på valet), vilket blir väldigt konstigt eftersom de kyrkliga frågorna försvinner, säger Jan Strid, på Göteborgs universitet och expert på kyrkovalet.

Märker man inget så tänker man att inget förändras så varför ska jag rösta då?

I Borås har kyrkoherde Stefan Hiller gått ut med en uppmaning till alla att gå och rösta för att SD:s makt inte ska öka. Han är rädd för att deras inflytande ska bli större och påverka frågor som exempelvis rör flyktinghjälp.

"Tar fokus från församlingen"
Jan Strid menar att debatten som endast rör ett av de tre valen, tar fokus från församlingarna och att frågor som rör verksamheten inte diskuteras alls i valmanifesten. 

– De är i väldigt allmän karaktär, "vi ska ställa kyrkan där människorna är" och "en mänskligare kyrka", vilket gör att man inte ser skillnaden mellan de olika partierna på det lokala planet, det som rör församlingsbon, säger Jan Strid.

Det blir enligt honom osäkert om verksamheten i kyrkan överhuvudtaget påverkas av valet.  

– Ska man ändra där, eller ska det vara som det alltid varit. Märker man inget så tänker man att inget förändras så varför ska jag rösta då? Så svarar många av dem som vi på universitetet intervjuar, berättar Jan Strid.  

Unik makt
Politiska partier i kyrkan är ett unikt system i nordiska länderna och beror på tradition.  

– Politikerna har stor makt över samhället i Sverige, som att de utser domare och att politker är nämndemän. Det är en kultur att politikerna ska ha sin hand över saker så att allt går till så att det stämmer med det politiska systemet, säger Jan Strid. 

 

Det här är kyrkovalet
Kyrkovalet sker den 17 september och består av tre val:

  • Församlingen, kyrkofullmäktige
  • Stiftet, stiftsfullmäktige
  • Kyrkomötet, det högsta beslutande organet nationellt
  • Partierna väljs på fyra år
  • Den som är medlem i Svenska kyrkan och är 16 år kan rösta. 

Läs mer: Kyrkovalet hos Svenska Kyrkan

Hör mer: 
Många struntar i kyrkovalet
Boråsare: Politiska valet räcker

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".