En ung man står lutad mot en stolpe och tittar in i kameran
Foto: Jon Koldenius/SR

Två år i Sverige - sen kom beskedet

Davood: Det är svårt att tänka på framtiden
0:47 min

Fosterfamiljen i Bredared, elklassen på Viskastrands gymnasium och fotbollen på Byttorp. Det verkar som Davood Shojaei måste lämna allt bakom sig.

När Davood var fyra år lämnade hans familj kriget och terrorn i Afghanistan och flydde till Iran. Där levde de som papperslösa. 

– Polisen där griper männen och skickar tillbaka dem till Afghanistan. Det hände min pappa, säger Davood. Jag vet inte var han är idag.

Även Davood greps av iransk polis, berättar han. Men mamman lyckades muta honom fri. För att rädda sin son skickade mamman till slut iväg honom. Och han hamnade i Sverige, 16 år gammal.

Här har han snabbt lärt sig svenska och börjat utbilda sig. Pappan i fosterfamiljen uppmuntrade Davoods intresse för el. Nu läser han det på gymnasium i Borås. 

Men framtidstron förbyttes häromveckan i sorg. Davood fick besked att Migrationsverket bestämt att han ska skickas tillbaka till Afghanistan. Och han är inte ensam, många ungdomar från Afghanistan har fått samma besked som Davood.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".