Den misstänkte gärningsmannen förs in i rätten. Svenljunga mordet.
1 av 2
Den misstänkte gärningsmannen förs in i rätten. Foto: Anton Svensson/P4 Sjuhärad
Leif Silbersky.
2 av 2
Försvarsadvokat Leif Silbersky. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
SVENLJUNGA

Frikänns från Svenljungamordet

Advokat Silbersky: Inget mer än spekulationer
1:13 min

En man 50-årsåldern som stått åtalad för mord på en 84-årig man utanför Svenljunga frikändes idag från misstankarna. Åklagaren kommer ta ställning till eventuellt överklagande senare.

Mannen döms däremot för bedrägeri och barnpornografibrott, till villkorlig dom.

Mannen i 50-års åldern har stått åtalad för att ha mördat en 84-årig man utanför Svenljunga. Den äldre mannen försvann för flera år sedan och hittades sedan död, ingjuten i cement, vid sin fastighet strax utanför Svenljunga förra sommaren.

Dagens friande dom var inte överraskande sen mannen försatts på fri fot efter den sista rättegångsdagen, men är såklart en lättnad för mannen, säger hans advokat Leif Silbersky.

Åklagaren trodde på fällande dom, varför blev det inte så tror du?

– Av den enkla anledningen att dödsorsaken inte kunnat fastställas, det fanns utrymme för att mannen hade kunnat dö en naturlig död. Och det har åklagaren inte kunnat motbevisa, säger Leif Silbersky.

Pengar saknas
Den 84-årige mannen tog kort före sin död ut 200 000 kronor, pengar som sedan inte hittats. Det här talar för att mannen blivit rånmördad, skriver tingsrätten i sin dom.
Men samtidigt saknas teknisk bevisning på att någon skulle ha mördat mannen och därför finner tingsrätten det inte för otroligt att mannen, som hade dålig hälsa och problem med hjärtat, skulle kunna ha dött en naturlig död. Det innebär, skriver tingsrätten, att någon skulle kunna ha placerat kroppen i soptunnan och täckt den i cement först efter han dött. 

Tingsrätten sätter många frågetecken efter de olika förklaringar som den åtalade mannen gett. Men tveksamheten till trots anser inte tingsrätten att det talar för att mannen har mördats. 

Ett bevis som åklagarens lutade sig mot i åtalet, var de avlyssningar där mannen sägs ha erkänt mordet. Den här bevisningen avfärdas emellertid av tingsrätten som menar att hans olika uttalanden är motstridiga och därför saknar de tillräckligt bevisvärde.

"Han är mördaren"
Åklagaren Maria Thorell sa redan vid rättegången att hon "som jag ser det är det uppenbart att han ligger bakom mordet". 

– Jag håller fast vid den åsikten, säger Maria Thorell efter domen.

Så du anser att en mördare friats idag?

– Ja, det är min uppfattning.

Åklagaren har nu tre veckor på sig att överklaga domen, men hon har inte bestämt sig hur hon ska göra.

– Jag får fundera på det. Jag måste läsa domen noggrant och ta ställning efter vad jag kommer fram till, säger Maria Thorell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".