Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi.
Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi. Foto: Adam Samara/P4 SR Göteborg
TISDAGAR PÅ KULTURHUSET

Professor: inga klara samband mellan våld och sociala problem

Våld och skjutningar är inte förortsproblem utan en följd av att tungt kriminella inte stoppas, menar professor Sven-Åke Lindgren som besöker Borås ikväll.

Han har anklagat Leif GW Persson för att vara lat och avfärdat Jerzy Sarneckis teorier om social problematik som orsak till våld i samhället. Tvärtom avtar kriminaliteten, menar en av landets främsta forskare på området, Sven-Åke Lindgren, professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet.

– Det dödliga våldet och våldet i allmänhet minskar i Sverige. Hade det väpnade våldet berott på accelererande sociala missförhållanden borde även annat våld och även till exempel stöldbrott ha ökat. Men så är inte fallet, säger han till SVT.

Hör honom förklara hur skjutningarna i Borås, och i Nordens mest våldsutsatta stad Göteborg ska stoppas. På Kulturhuset i Borås och i direktsänd intervju i P4 Sjuhärad kl 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".