Jacqueline Uddgren.
1 av 2
Skolhälsovården ställer frågan om flickor är könsstympade. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Jaqueline Uddgren.
2 av 2
Jaqueline Uddgren. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Skolhälsovård frågar om könsstympning

Jaqueline Uddgren: Så få som pratar om det
2:34 min

Skolhälsovården ställer nu frågan till alla flickor i fyran, sjuan och ettan på gymnasiet om de är könsstympade. Syftet är att hjälpa flickor som kan lida i det tysta.

Könsstympning är ett ingrepp som innebär att delar av underlivet skärs bort och sys ihop, och som kan leda till svåra smärtor i både underlivet och magen.
Urin och mensblod kan få svårt att komma ut och det kan leda till urinvägsinfektioner och flera andra allvarliga problem.
Det finns ingen säker siffra på hur många flickor och kvinnor i Sverige som är könsstympade men 2015 uppskattade Socialstyrelsen att det handlar om cirka 38 000 stycken.

Möter drabbade i Borås
Ansvarig för skolsköterskorna i Borås, Jacqueline Uddgren har ingen uppfattning om hur många i Borås som är könsstympade men i sitt jobb som skolsköterska har hon själv mött kvinnliga elever som är drabbade av stora problem på grund av ingreppet.

– Vårat mål är att barnen ska kunna gå till skolan, ha det lätt i skolan och kunna nå målen utan att ha en ohälsa av något slag. Vi måste kunna förhindra och förbättra situationen för eleven, säger Jacqueline Uddgren.

Hitta flickor genom enkät
För att fånga upp de som lider och hjälpa dem har kommunen nu infört en fråga om könsstympning och problem på grund av det i den hälsodeklaration som går ut till vårdnadshavarna till alla elever i fyran, sjuan i grundskolan och i ettan på gymnasiet.

– Det är ett problem att det är så få som pratar om det, vi tycker att det är vktigt att den här frågan belyses på grund av att det kan bli så svåra besvär av detta, säger Jacqueline Uddgren.

Förbjudet i Sverige
I Sverige är könsstympning av flickor och kvinnor förbjudet, det är även förbjudet att ta sina barn till andra länder och genomföra ingreppet där. Men antalet fällande domar är få. Hälsodeklarationen som Borås kommun skickar ut, går till vårdnadshavarna och skolsköterskan Jacqueline Uddgren säger att det finns en risk att föräldrarna väljer att inte vara ärliga.

 – Men jag tycker det är viktigt att vi faktiskt ställer frågan, det är det vi vill trycka på. Det är värre att inte ställa frågan även om föräldrarna är oärliga.

Skyldighet att anmäla
Jaqueline Uddgren poängterar att skolhälsovården har sekretess och att frågan som nu ställs inte handlar om någon kartläggning, samtidigt säger hon att personer som arbetar inom skolan har en skyldighet att anmäla till socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa.

– Misstänker vi att barnet är fött i Sverige och är könsstympat, då måste det ha skett i Sverige och då anmäler vi det, säger Jacqueline Uddgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".