Maria Callas
1 av 2
Maria Callas under en repetition av "Medea" på Royal Opera House i London, England 1959. Foto: AP
Operarecensent Thorvald Pellby Petterson. Foto: Niclas Odengård.
2 av 2
Operarecensent Thorvald Pellby Petterson. Foto: Niclas Odengård/Sveriges Radio
OPERA

Minnet av Maria Callas lever efter 40 år

Thorvald Pellby Pettersson: Callas kommer alltid att leva
1:19 min

Det är 40 år sedan operasångerskan Maria Callas dog. Thorvald Pellby Pettersson, operarecensent berättar varför dagens opera har sångerskan att tacka för mycket.

– Callas kommer aldrig att dö, säger Thorvald Pellby Pettersson som återkommande recenserar opera i P4 Sjuhärad. 

Maria Callas var banbrytande när hon som första operasångare på 1950-talet klev ur rollen som sångerska och istället började gestalta handlingen som en skådespelare. 

– Vi har Maria Callas att tacka för att vi har en så hög kvalitet på våra operascenerna idag i världen och framförallt i Sverige. För vi har sjungande skådespelare. Vi kan även tacka henne för alla kvinnoporträtt som är stilbildande, säger Pellby Pettersson. 

Publikens reaktion på Callas framträdande var kluven berättar Pellby. Hon verkade huvuddelen av sin karriär i Italien där operasångare ansågs vara gudar, inte människor.

Maria Callas som föddes i New York 1923 av grekiska föräldrar. Vid 15-årsålder flyttade hon med sin mamma till Aten och utbildades vid musikkonservatoriet där.
Barndomen har beskrivits som kärlekslös och som vuxen talade hon inte alls med sina föräldrar. Enligt Pellby finns förklaringen till hennes känslighet som sångerska i den uppväxten. 

I en kommande film om Maria Callas liv ska svenska Noomi Rapace spela huvudrollen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".