SJUHÄRAD

Fler flyttar med rut

3:13 min

Rut-avdraget blir allt populärare och det senaste året har flera nya tjänster tillkommit. För flyttbolagen har det blivit en succé - men vitvarureparatörerna märker ingen skillnad.

I augusti 2016 infördes rut-avdrag på bland annat flytthjälp och trots att det bara gått ett drygt år har det redan blivit en väldigt populär tjänst att utnyttja. 

På Flyttkillarna i Borås har beställningarna på flytthjälp ökat rejält det senaste året. 

– Det har blivit en markant ökning, 25-30 procent. Vi var tio personer innan, och nu i år har fyra personer till anställts, säger arbetsledaren Per-Anders Brusda.

I Sjuhärad har flyttavdraget använts närmare 1 000 gånger sedan det infördes och i hela landet har det sedan årsskiftet betalats ut runt 250 miljoner kronor i rut-avdrag för flyttjänster, enligt beräkningar från Rutbarometern. I dag utgör flyttjänsterna en tiondel av det totala rut-avdraget.

Färre lagar vitvaror
Lika bra har det inte gått för reparation av vitvaror. Tvärtom. Sedan årsskiftet är det möjligt att göra rut-avdrag på reparation av till exempel tvättmaskiner. Men på åtta månader har det bara betalats ut runt 10 miljoner kronor i hela landet, enligt Rutbarometern. 

I Sjuhärad har det gjorts 450 rut-avdrag på vitvarureparationer sen årsskiftet. När vi ringer runt till några av aktörerna i Sjuhärad säger de att de inte märkt någon skillnad sedan avdraget infördes.

Vi ska åka till tippen med en trasig diskmaskin utan att den ska lagas istället. 

Kastas på tippen
Pia Blank Thörnroos arbetar med bland annat rut-frågor på Skatteverket. Hennes förklaring till det svala intresset beror på att det handlar om att politikerna vill förändra ett beteende.

– Man vill inte att vi ska åka till tippen med en trasig diskmaskin utan att den ska lagas istället. Det är en helt annan sak än flyttkostnader. Det är inte konstigt att det är mycket mindre pengar och där vet man inte hur det kommer bli på sikt, säger Pia Blank Thörnroos.

Hon tror att det kommer ta tre-fyra år innan det går att se om avdraget fungerar. 

– Sen kommer det alltid vara färre som reparerar sina vitvaror än vad det är folk som flyttar. Men det kanske blir fler som reparerar på sikt, säger Pia Blank Thörnroos.

Rut-avdrag januari-augusti 2017

Flytthjälp
Sjuhärad 674
Riket 54 388

It-installation
Sjuhärad 554
Riket 27 388

Reparation av vitvaror
Sjuhärad 450
Riket 21 234

Trädgård
Sjuhärad 2 789
Riket 175 165

Städ
Sjuhärad 8 961
Riket 1 965 579

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista