STOCKHOLM 20150820 Träna bort hundens olater. Med en sele där fästet sitter över bröstet är det svårare för hunden att dra. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
Hunden Ida fick så svåra skador att hon dog efter hon bitits flera gånger av en mötande hund. Personen som rastade den mötade hunden hade djurförbud. Foto: Janerik Henriksson / TT/Privat

Trotsade djurförbud – hunden Ida dog i hundattack

Idas husse: Det var ruskigt
2:46 min

På bara några månader har två hundar bitits ihjäl av andra hundar i en liten ort i Sjuhärad. Nu rasar invånare på orten över att situationen inte förändras.

I april hittades valpen Ture svårt skadad vid en liten stig efter att ha rymt. Sven-Åke, som var hundvakt åt Ture för tillfället, körde honom direkt till veterinären.

– Det gick inte att rädda honom. Han dog och det konstaterades att det handlade om hundbett, säger Sven-Åke.

Inga vittnen fanns till händelsen som polisanmäldes. Fyra månader senare var det dags igen då hunden Ida bets ihjäl av en mötande hund när hon var ute på en promenad med sin husse Åke. Hunden som bet ihjäl Ida rastades tillsammans med två andra hundar av en person som sedan 2011 har djurförbud.

– Jag var rädd att det här skulle hända och nu har det hänt. Det var fruktansvärt ruskigt, jag är glad att min hustru inte var med, säger Åke till P4 Sjuhärad.

Flera hundägare i den mindre orten intygar att de sedan en tid varit rädda att rasta sina hundar i samhället på grund av lösspringande och aggressiva hundar. En del åker till och med iväg till en annan ort för att kunna rasta sina hundar.

– Vi vågar inte gå ut med våra hundar när de andra hundarna är lösa. De attackerar andra hundar vid hundmöte, säger hundägaren Jaana.

Djurförbud sedan 2011
Den person som regelbundet ska ha setts rasta hundarna, som uppges ha sprungit lösa och betett sig aggressivt vid hundmöte, får dock inte rasta eller ens sköta om hundar. Redan 2011 utfärdade länsstyrelsen ett djurförbud mot den personen, men hundarna ägs av en annan person i hushållet som inte visste om djurförbudet.

– Vi beslutade att informera hundägaren att man inte kan ha en person belagd med djurförbud som skötare av sina hundar, säger Malin Wåhlstedt, funktionschef på veterinär- och djurskyddsenheten på länsstyrelsen.

I och med beslutet gavs hundägaren gavs en chans att ändra på sina rutiner och se till att personen med djurförbud slutade att rasta och sköta om hundarna.

– Tyvärr har vi fått nya indikationer på att det inte har följts, säger Malin Wåhlstedt.

Under tiden har invånarna i samhället känt sig frustrerade över att situationen inte förändras.

– Jag förstår den frustrationen. Vi har dock handlagt ärendet hela tiden. Det är väl en baksida av att vi vill jobba med att kunna ge en chans till förbättring och att vi får hörsamma huruvida man bättrar sig eller inte. Gör man inte det har vi möjligheten till starkare ingripanden ju längre man kommer i ärendet, säger Malin Wåhlstedt som beklagar att konsekvenserna av fallet.

Ärendet har nu gått så långt att Länsstyrelsen inom kort ska fatta ett beslut huruvida hundarna som bor hos personen med djurförbud ska omhändertas eller inte. Frågan har även handlagts av polisen då hundarna ska ha sprungit lösa och betett sig aggressivt.

"Får inte Ida tillbaka"
Förlusten av Ida har påverkat Åke och Anna-Greta mycket.

– Vad ska vi säga, vi har ingen hund mer. Vad ska vi göra? Vi får ju inte henne tillbaka. Vi vill bara ha rättvisa och allt ska bli bra i samhället, säger Anna-Greta, matte till Ida.

Personen med djurförbud uppger till P4 Sjuhärad att den bestrider djurförbudet och tycker att det pågår en orättvis häxjakt och att den inte vill att saken ska uppmärksammas i media.

 

FAKTA
Djurförbud
2016 utfärdades 244 djurförbud i Sverige. Det är länsstyrelsen kan utfärda djurförbud mot en person som har vanvårdat djur. Djurförbudet innebär att person inte får:

  • äga djur
  • utfordra eller vattna djur
  • rasta djur
  • vårda eller sköta djur
  • arbeta med eller träna djur
  • transportera djur
  • ha ett faktiskt inflytande över djur

Ett djurförbud gäller tills vidare. Den länsstyrelse som har beslutat att utfärda djurförbudet kan häva det. Personen i P4 Sjuhärads inslag har ansökt om att få sitt djurförbud hävt vilket Länsstyrelsen har nekat.

Källa: Länsstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".