Stefan Hiller
Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås, är glad att kyrkovalet väckt ett större engagemang än tidigare år. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
BORÅS

Kyrkoherde gläds över högt valdeltagande

Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås: Roligt att det blev ett engagemang
1:08 min

Valdeltagandet ökade från 13 till 18 procent i söndagens kyrkoval. Det gläder Stefan Hiller, kyrkoherde i Borås, som före valet uppmanade medlemmar att rösta emot Sverigedemokraterna.

200 000 fler personer röstade i årets kyrkoval, jämfört med 2013.

– Det är väldigt roligt att vi har kunnat vända trenden, och att det finns ett engagemang för Svenska kyrkan. Sedan får vi analysera lite mer ingående vad det här berodde på, säger Stefan Hiller.

Enligt det preliminära valresultatet som presenterades på söndagkvällen fick Socialdemokraterna flest röster, 30,5 procent i valet till kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Centerpartiet gick framåt från 11,9 till 13,9 procent. Även Sverigedemokraterna ökade från 6 till 9,2 procent.

Inför valet uppmanade Stefan Hiller kyrkans medlemmar att rösta för att SD inte skulle gå framåt i valet.

Samtidigt var det väl just den diskussionen som kanske bidrog till att fler gick och röstade. Hur ser du på det?

– Det visar ju att det behövs utmaningar och motstånd, att inte bara får segla på som vanligt, utan man måste möta grupper och åsikter som står emot det man tror på. Då blir det diskusison och debatt och engagemang i det hela, så det tycker jag är enbart positivt.

Hur gick det i din församling? Här kan du se resultatet i kyrkovalet:

svenskakyrkan.se/kyrkoval

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".