Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Efter kritik - kommunen ser över könsstympningsfråga

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 10.51
Jacqueline Uddgren
Skolhälsovården ställer frågan om flickor är könsstympade. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Frågan om könsstympning i hälsoenkät till elever i Borås kan komma att modifieras efter kritik.

I förra veckan berättade vi att Borås stads skolhälsovård har infört en fråga om könsstympning till eleverna. Från och med den här hösten finns frågan med i den hälsoenkät som går ut till elever i fjärde och sjunde klass samt till ettorna på gymnasiet.

Kvinnlig könsstympning innebär att delar av underlivet skärs bort och sys ihop och kan leda till allvarliga fysiska problem.
Syftet med frågan är, enligt skolhälsovården, att fånga upp de elever som har fysiska problem på grund av ingreppet för att kunna hjälpa dem.

Men nu kan frågan komma att ses över. En av de experter som Borås stad lyssnat till och som föranlett att frågan kom med i enkäten - Eva Hammad - ifrågasatte metoden i Borås Tidning i förra veckan och att en fråga i en enkät är fel sätt och att den kan väcka bestörtning och oro.

Jaqueline Uddgren, medicinskt ansvarig för skolsköterskorna i Borås, säger till P4 Sjuhärad att man varit i kontakt med Eva Hammad och är beredd att modifiera enkäten.

– Vi kommer givetvis att titta på det här, säger Jaqueline Uddgren.

Rädda Barnen: Det är bra att skolan frågar

Hon säger dock vidare att ingen förälder eller någon annan har hört av sig med kritik om enkäten till henne. De enda reaktionerna hon har fått själv är positiva.

– Vi tycker att det är schysstare att förbereda elever och föräldrar på frågan i en enkät istället för direkt i det följande möte med skolhälsovården som varje elev har efter enkäten, säger Jaqueline Uddgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".