BORÅS

Misstänkta rånare begärs häktade

Tre tonåringar begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för flera av de grova rån i Borås den senaste tiden.

De tre ungdomar som greps i fredags på som misstänkta för att ligga bakom den rånvåg som sköljt över Borås den senaste månaden, begärdes häktade på söndagskvällen. Det handlar om tre killar, två 16 år och en 17 år gammal, som är på sannolika skäl misstänkt för sex grova rån sedan i mitten på augusti.

För att häkta personer som inte är myndiga krävs synnerliga skäl, och det anser åklagaren Carolyn Westeröd att det finns i det här fallet.

– Det är såpass allvarlig brottslighet det handlar om. Och det finns risk att de pratar sig samman och även att de försöker påverka målsägande eller förstöra bevis om de inte häktas, säger hon.

I häktningsframställan framgår det även att ett av skälen till häktningen är att "för angivet brott inte är föreskrivet lindrigare straff än två års fängelse".

När de greps i fredags var de skäligen misstänkta för tolv rån, men nu är de på sannolika skäl misstänkta för sex av brotten. Om misstankarna kvarstår gällande de sex övriga brotten, kan Carolyn Westeröd inte gå in på nuläget.

De senaste två rånet inträffade så sent som natten till fredag när två män blev rånade och hotade på Lugnet i Borås. Den ena mannen ska bland annat ha tvingats ner på knä av rånarna som enligt offret ska ha burit pistoler.

När de tre killarna hade gripits i fredags sa förundersökningsledare Hans Andrén att de här gripandena innebär att det förmodligen blir stopp på rånen.

– Man kan aldrig lova någonting, men jag tror att man kan pusta ut nu.

Häktningsförhandlingen börjar klockan 14 idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".