Hunden Ida dog efter hon attackerades av en hund som rastades av en person belagd med djurförbud.
Hunden Ida dog efter hon attackerades av en hund som rastades av en person belagd med djurförbud. Foto: Privat/Sveriges Radio

Polisen om hundattacken: Komplicerat ärende

Föreläggande på väg till hundägaren
2:37 min

Fallet med hundarna som sprungit lösa och rastats av en person med djurförbud har hanterats av både länsstyrelsen och polisen. Stefan Hjertén vid polisens djurskyddsgrupp berättar hur polisen hanterat ärendet.

Flera personer som P4 Sjuhärad varit i kontakt med menar att polisen inte har tagit ärendet på allvar med lösspringande och aggressiva hundar i det samhället i Sjuhärad. Stefan Hjertén som arbetar på polisens djurskyddsenhet menar att just det här fallet är komplicerat.

– Det finns en person belagd med djurförbud med i bilden vilket gör att man kanske har lite svårt att härleda vart ärendet ska gå och vem som hanterar vad, säger han.

– Vi (polisen) tittar på om man har full tillsyn över sin hund. Om det händer saker när man är ute och går med sin hund så tittar vi på det. Vi kan ge ett föreläggande, säger Stefan Hjertén.

Föreläggandet innebär att hundarna måste ha munkorg på sig och vara kopplade när de är utomhus och utanför inhägnat område. Ett föreläggande är på väg till hundägaren och även länsstyrelsen arbetar med att fatta ett beslut huruvida hundarna som bor hos personen med djurförbud ska omhändertagas eller inte.

Hör mer vad Stefan Hjertén säger i klippet högst upp i artikeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".