Johannes Anyuru i svart rock, tittar allvarligt in i kameran.
Författaren Johannes Anyuru föddes i Borås. Foto: Henrik Montgomery/TT

Johannes Anyuru får Aniarapriset

Boråsfödde författaren Johannes Anyuru tilldelas årets Aniarapris. Han får det för hela sitt författarskap. Han har tidigare nominerats till Borås tidings debutantpris.

"Med sin vackert och betonghårt pulserande textkonst borrat sig allt djupare in i samtidens hjärta, utan att förlora kontakten med skapelsens mirakel och vårt kosmiska ursprung" lyder en del av motiveringen lyder.

Johannes Anyuru debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya och nominerades då till Borås debutantpris.

Priset, som är på 50 000 kronor, har delats ut av Svensk biblioteksförening sedan 1974 och går till en svenskspråkig skönlitterär författare. I fjol gick det till Claes Andersson. Årets pris delas ut under en ceremoni, som är öppen för allmänheten, på Stockholms stadsbibliotek den 16 november.
Johannes Anyuru debuterade med diktsamlingen "Det är bara gudarna som är nya" 2003. Hans senaste bok "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" kom ut i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".