Elever Boda skolan
Shadi Arzaghi, Elin Börjesson, Emmy Sörling Cavrak, Vivian Lam och Georges Nicola. Foto: Anna Sjödin/P4 Sjuhärad

Elever kämpar för att Georges ska få stanna i Sverige

Klasskompis: Svårt att tänka på skolan när George sitter där
2:09 min

Nu protesterar eleverna i 9E på Bodaskolan i Borås. Klasskompisen Georges ska efter nästan 12 år i Sverige skickas till Libanon.

Nyligen kom beskedet från Migrationsverket och elever och lärare på skolan är chockade över beskedet. De har nu startat en namninsamling och vill att han ska få stanna i Sverige.

Det är inte bara eleverna utan också personal på skolan som engagerat sig. Rektorn på Bodaskolan, Lennart Forsman tycker att Migrationsverket gör helt fel.

– Det är bedrövligt. Det är helt fel, han har gått hela sin skoltid här och sköter sig perfekt. Jag tycker det är ett helt felaktigt beslut, säger Lennart Forsman.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om de 100-tals libaneser i Sverige som ska utvisas. Anledningen till att de blir kvar kan vara att de inte medverkat till hemresa eller att det inte gått att genomföra för att Libanon inte vill ta emot dem eller att de inte har giltiga resehandlingar.

Migrationsverket konstaterar i ett svar till P4 Sjuhärad att familjen befinner sig i en mycket besvärlig situation, speciellt barnen som inte förstår varför de efter en så lång tid inte får vara kvar i landet. Familjen har dock vetat sedan 2007 att de inte har uppehållstillstånd och att de förväntas lämna landet.

Beslutet går att överklaga enligt Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".