Block, pennor och tejp.
Kostnaden för kontorsmaterial varierar mellan kommunerna. Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio

Dyrt kontorsmaterial i Borås Stad

Borås är dyrast och Bollebygd billigast när man jämför vad kommuninvånarna betalar kontorsmaterial till kommunen. 80 kronor per invånare i Borås och bara 26 i Bollebygd visar siffror från SCB.

Kommunernas kostnader för kontorsmaterial varierar stort. I Skinnskatteberg låg kostnaden på 90 kronor per invånare 2016, vilket kan jämföras med 20 kronor per invånare i Ljusdal. Det visar siffror från SCB:s räkenskapssammandrag som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

- Sett på riksnivå har kostnaden sjunkit sedan 2011, men det är inga stora svängningar, säger Anita Brandt, handläggare på SCB.

– Det här är siffror som i många fall plockas rakt ur redovisningen och bygger på en kontopost från kommunernas rekommenderade kontoplan, fortsätter hon.
Saker som kan ingå är bland annat förbrukningsmaterial som häftapparater, linjaler, pärmar, pennor, skrivpapper och tejp. Totalt i riket var kostnaden för kontorsmaterial cirka 400 miljoner kronor 2016, vilket ger ett snitt på 40 kronor per invånare. Den kommun som lade störst summa totalt var Stockholms stad, där kostnaden var nästan 25 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".