Greyhoundtiken Mrs Ching med matte Minea Hulting i väntan på att ge blod.
1 av 3
Greyhoundtiken Mrs Ching med matte Minea Hulting i väntan på att ge blod. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Emma Johnsson, legitimerad djursjukskötare, tar ett blodprov på greyhoundtiken Mrs Ching innan hon kan börja ge blod.
2 av 3
Emma Johnsson, legitimerad djursjukskötare, tar ett blodprov på greyhoundtiken Mrs Ching innan hon kan börja ge blod. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Kim Sjölander, veterinär djursjukhuset i Borås
3 av 3
Kim Sjölander, veterinär på Djursjukhuset i Borås Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Bank med livsnödvändiga droppar - för din hund

Så här går det till när hunden ger blod
2:37 min

Djursjukhuset startar en blodbank för hundar. Det underlättar vården vid svåra skador och andra trauman men precis som mänskligt blod är det brist på givare.

– Blodbanken har gjort väldigt stor skillnad för oss. När vi behöver ge blod är djuret ofta väldigt sjukt och då är tiden avgörande, säger, säger veterinären Kim Sjölander på Djursjukhuset i Borås.

Fram till för cirka fem, tio år sedan var det ganska exotiskt att ge hundar blod, det säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

Han berättar att innan det gav man istället vätskeersättning till hundarna men erfarenheter från, bland annat, USA visar att hundpatienterna läker bättre med riktigt blod.

På Djursjukhuset i Borås har man än så länge bara några få regelbundna givare.

Kraven för att kunna ge blod är bland annat att hunden ska väga minst 27 kilo, inte vara för gammal och vara född i Sverige. Hundar har, precis som människor, olika blodtyper.

– Det är framför allt en blodtyp vi tittar på och då kan hundarna antingen vara positiva eller negativa. Hundar som är negativa kan ge blod till alla hundar och därför har vi valt just den typen, återigen eftersom det ofta är tidspress när blod behöver ges, säger veterinären Kim Sjölander.

Djursjukhusets blodbank har bara varit igång ett kortare tag och fler givare behövs. En av de återkommande blodgivarna är greyhoundtiken Mrs Ching.

– När jag fick höra att Greyhound kan ge blod då kände jag att det var viktigt att göra det, säger matte Minea Hulting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".