Äppelmuffins
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Äppelmuffins med vaniljkräm

Njut av höstens äpplen genom att baka radiokockens kardemummadoftande muffins med smulig topping och gräddig vaniljfyllning.

Äppelmuffins med smuldegtopping och gräddig vaniljkräm


Muffins (20 mellanstora)

  • 100 gr smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt 

 

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel mald
  • 1 tsk kardemumma malen

 

Topping

  • 80 gr smör. rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl havregryn

 

Gräddig vaniljkräm

  • Vaniljkräm gjord på 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

 
Gör så här: 
Börja med muffinsen. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda i mjölken och därefter smöret i äggsmeten. Blanda bakpulver och salt i mjölet och vänd ner blandningen i smeten. Fördela smeten i formarna, fyll till ca. hälften.

Skala och hacka äpplena och blanda dem med socker, kanel och kardemumma. Fördela äpplena över smeten i formarna. Blanda ihop ingredienserna till toppingen, det ska bli en smulig deg, och fördela över äpplena.

Grädda i 200° i 22 minuter. Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen. Spritsa eller klicka vaniljkrämen över de ljumna muffinsarna.

/ Ann

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".