En närbild på endast benen på en sittande man med ena benet över det andra. närmast syns en svart sko och på benet ligger hans två händer.
Robert Karlsson är tacksam över att han tillslut fick hjälp överhuvudtaget. Men den långa pendlingen var svår i hans jobbiga mentala tillstånd. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
TEMA: KNARK

Robert tvingades pendla till Halmstad för missbruksvård

Robert Karlsson: känns som 100 personer har dött
2:12 min

Robert Karlsson bad om hjälp för sitt drogmissbruk och blev godkänd för behandling. Men tvingades pendla till Halmstad trots att samma hjälp fanns i Borås.

Om patienten blir godkänd för ett substitutionsprogram är väntetiden i Borås max 90 dagar innan påbörjad behandling. Men Robert Karlsson tvingades vänta längre än så, han fick informationen att det berodde på personalbrist. 

Men tack vare att samma program i Halmstad hade plats inom bara några veckor från det att han ansökte så klarade han sig. 

– Jag tror ärligt inte att jag hade levt annars, säger Robert Karlsson. 

Kom in till slut
Efter några månaders behandling i Halmstad så fick han till slut en plats i Borås och det var en stor lättnad att slippa pendlingen.

– 35 mil om dagen för att hämta några tabletter, 7 dagar i veckan. Varje dag, oavsett hur man mår. Men jag är jätteglad att jag fick hjälpen. 

Kämpar fortfarande
I dag har Robert Karlsson varit drogfri i ett år och är på mottagningen i stort sett varje dag. Hans dåliga psykiska hälsa var anledningen till att han började självmedicinera och fastnade i missbruk för över tio år sedan. Ångesten och oron kämpar han fortfarande med. 

– Det är fortfarande tungt, med ångest, sömnsvårigheter och magproblem. Jag är riktigt orolig, stressad och ängslig så det är mycket kvar att göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".