En klänning gjord av papper på Smart Textiles i Borås.
1 av 3
En klänning gjord av papper på Smart Textiles i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Lena-Marie Jensen och klänningen som är gjord av papper på Smart Textiles på Textile and fashion center.
2 av 3
Lena-Marie Jensen och klänningen som är gjord av papper på Smart Textiles på Textile and fashion center. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
En klänning gjord av papper. Och den är tvättbar.
3 av 3
En klänning gjord av papper. Och den är tvättbar. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
BORÅS

Papper kan vara framtidens textila material

" Jag kan tänka mig att ha på mig en sådan klänning"
1:08 min

En klänning gjord av papper. Kan det vara något? I framtiden kanske det blir ett miljövänligt alternativ till bomull och syntetfiber som material till våra kläder.

Ett projekt som Smart textiles vid Textilhögskolan är en del av undersöker möjligheterna att förvandla oblekt papper till tyg som sen blir kläder, tvättbara sådana. Dessutom tittar man på möjligheterna att återvinna materialet. 

Lena-Marie Jensen jobbar med hållbar textil inom Smart Textiles. I forskningsprojektet har man nu gjort en klänning som utställningsobjekt.   

– Det är 100 procent svenskt papper som man gjort remsor av och tvinnat garn av och sedan stickat och gjort ett tyg och en klänning av, säger hon. 

Är det här framtiden?

– Jag det tycker jag absolut, det kommer ju bli ett gap av textilfiber och då kan det här vara ett alternativ för att fylla det behovet. 

I forskningsprojektet finns representanter från såval textilindustrin som skogsindustrin och möbelindustrin. Förutom till kläder så skulle bearbetat papper kunna vara ett alternativ även till inredningsdetaljer. 

När kan detta bli verklighet för våra vanliga kläder?

– Det vet man ju aldrig men det jag tycker är spännande i det här projektet är att det varit många parter inblandade från industrin. Det är ju ett industriföretag här i Borås som utvecklat garnet, så det här kan de ju göra. Men sen är det ju klart att det tar ju alltid ett litet tag, någon ska ju nappa på det och det ska finnas en efterfrågan, säger Lena-Marie Jensen. 

– Jag tycker själv att det är schyssta grejer och jag kan mycket väl tänka mig att ha på mig en sådan här klänning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".