Göteborgs tingsrätt exteriör
1 av 2
Arkivbild. Göteborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
knivmord Hässleholmen Borås blommor och ljus
2 av 2
Foto: Mikael Olmås/Sveriges Radio
BORÅS

Knivhuggen i rätten: Det här tar aldrig slut

Reportern: Han är väldigt rädd
2:09 min

Idag hålls tredje dagen på rättegången för knivmordet i Borås i mars. Ett brottsoffer berättar om vad som hände och varför han valde att "gola" för polisen.

– 26-åringen springer emot mig och delar ut knivhugg mot min kropp. Han säger: "Du ska dö, det här är din sista dag din horunge". Så berättar ett offren i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt idag. Han blev knivhuggen med nio stick och var nära att avlida av skadorna. Ytterligare en person blev allvarligt skadad och en dog. 

Mannen beskriver att alla offer och gärningsmän kände varandra och hade tidigare varit vänner. Han berättar att dagen efter knivmordet ska 26-åringen ha gått runt och bötat folk på Hässleholmen i Borås. När han fick reda på det var det droppen som fick bägaren att rinna över.

– Ingen visste att jag gick till polisen och berättade. Det var först när de var gripna som folk förstod att någon hade gjort det. Jag var rädd för vad som kunde hända med familj och vänner.

Han fortsätter att berätta att han även nu är rädd och att det är jobbigt att sitta så nära de misstänkta gärningsmännen och att de verkar så oberörda trots att hans vän har dött. 

Vad det beträffar hans egna skador kan han inte med säkerhet säga att alla tre misstänka högg honom, men han tror det. Han vet att 26-åringen var den som började och hans uppfattning är att han sedan ledde de andra.

– Jag trodde jag skulle bli avrättad. Jag trodde inte att jag skulle sitta här i dag och peka ut dem.

Förhören fortsatte under dagen och handlade då om vem av de misstänkta som utdelat knivhugget som dödade en 18-åring. Det sa den vittnande 23-åringen att han visste men inte vågade avslöja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".