Kvinna sitter på en bänk med ett staket bakom sig.
Arkivbild. Det är inte personen på bilden som intervjuas Foto: Noella Johansson/TT

Miljontals flickor könsstympas fortfarande

Projektledare: Kan bli utstött och tvingas sälja sin kropp.
1:22 min

Könsstympning av flickor är väldigt vanligt i flera länder. Men efter många års arbete har det börjat hända saker.

Två miljoner flickor mellan 4-11 år könsstympas varje år. Det är en mer än 3000 år gammal tradition men man vet inte riktigt vart den kommer ifrån. Det säger Zoja Rexhaj, projektledare på Världens barn.

Tros bevara oskulden
Anledningarna till ingreppen kan vara att det ses som en nödvändighet för äktenskapet och tros bevara en flickas oskuld. Dessutom kontrolleras hennes sexualitet eftersom det tar bort njutningen. Men komplikationerna blir svåra för flickorna.

– Svår smärta, stress, komplikationer, psykiska problem, blödningar... I värsta fall dör flickan.

Utbildning en nyckel
Rädda barnen jobbar med hjälp av Världens barn i Senegal, både nationellt och ute i lokalsamhället. Man försöker påverka lagstiftningen men även utbilda folk.

Zoja Rexhaj berättar att hon mött kvinnor som sagt: Jag gjorde de här hemska ingreppen på småflickor men jag visste inte varför jag gjorde det. Det var en inkomstkälla, men nu har jag slutat för jag har fått en utbildning. Jag har förstått att det här ska man inte utsätta barnen för". 

– Jag tror att nyckeln till att det här ska försvinna är utbildning i mänskliga rättigheter och att ha rätt till sin egen kropp, säger Zoja Rexhaj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".