Ett par händer som håller i en tändare.
Foto: Arkivbild. Det är inte mannen i reportaget som är med på bilden. Stina Linde/Sveriges Radio.
TEMA: KNARK

Adrian fastnade i droger – hade fel förebilder

"Det blev ett utanförskap och man bygger upp ett hat"
2:34 min

Adrian gjorde sitt första brott som 11-åring och började därefter med droger. Idag är han drogfri och ser hoppfullt på sin framtid.

Adrian, som egentligen heter något annat, växte upp på Hässleholmen. Han hamnade fel och gjorde sitt första brott redan som elvaåring och fastnade senare också i ett drogmissbruk.

– Jag kommer från ett utsatt område, sedan ska man inte skylla på det egentligen. För hälften av de som bor där är arbetande människor, säger Adrian och fortsätter:

Drömde om bil och silverkedja
– Men det blev ett utanförskap och man bygger upp ett hat. Man har samma möjligheter, men känner ändå att man har en begränsning. Men det finns ingenting att skylla på, för hade jag skött skolan så hade det inte spelat någon roll. Jag förstörde för mig själv och vägrade att inse det.

När jag kom hit och blev rättad i mina tankar och åsikter, så har jag vaknat till.

Adrian kom till behandlingshemmet Basta i Fristad för ungefär ett och ett halvt år sedan.

– När jag kom hit och blev rättad i mina tankar och åsikter, så har jag vaknat till. Jag har lika stor chans som precis vem som helst.

Adrian hade fel förebilder och drömde tidigt om att ha saker som en bil för en miljon eller en silverkedja runt halsen för 150 000 kronor.

Fick nog
Trots att Adrian var omgiven av kärleksfulla föräldrar och syskon, så hamnade han i ett liv bestående av kriminalitet och droger. Men en dag hände något, som han inte vill berätta om, men som gjorde att han fick nog. Han gick till socialtjänsten och berättade att han vill ha ett jobb, och då kom han till Basta.

– Jag ska ut i livet igen hoppas jag och göra det bästa av det, och försöka få ett fungerande liv där ute. Mina planer är få ett jobb, och ha familj och en fru och allt det där, säger Adrian, som egentligen heter något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".