Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars Gustav Andersson och Stefan Eklund
1 av 3
Lars Gustav Andersson och Stefan Eklund. Foto: Sofia Kristiansen & Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Lars Gustav Andersson och Stefan Eklund.
2 av 3
Lars Gustav Andersson och Stefan Eklund. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Borås stadsteater.
3 av 3
Borås stadsteater. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Tveksamt om förslaget för Borås stadsteater går igenom

Lars Gustav Andersson: Man kommer inte halvera antalet egna föreställningar
0:56 min

Debatten har varit i full gång sedan kulturchefens förslag kom om att banta de egna föreställningar till förmån för gästspel. Men enligt Lars Gustav Andersson, vice ordförande i kulturnämnden, lär förslaget inte bli verklighet.

Liberalen Lars Gustav Andersson har försvarat kulturchefens förslag i debattartiklar i Borås Tidning. P4 Sjuhärad lät honom debattera stadsteaterns framtid ihop med tidningens chefredaktör Stefan Eklund som kritiserat uttalanden. Eklund och andra kritiker har uttryckt en oro för att politikerna vill lägga sig i innehållet på teatern. Men enligt Lars Gustav Andersson lär förslaget inte bli verklighet.

– Jag är nästan helt övertygad om att det här kommer inte att bli verklighet. Det kommer bli någon form av kompromiss, att man hittar en annan lösning. Men att man skulle halvera antalet föreställningar, det är utom allt tvivel att det kommer inte att genomföras, säger Lars Gustav Andersson.

Sedan kulturchefen Eva-Lotta Franzén presenterade sitt förslag för stadsteatern, där det bland annat öppnades upp för fler gästspel och färre egna föreställningar, så har debatten om teaterns framtid varit livlig.

Stefan Eklund har skrivit om en oro för att politikerna vill lägga sig i innehållet på teatern. Och att man hellre vill satsa på underhållning som stärker varumärket Borås än att utmana publiken. 

– Det här förslaget som nu ligger, och som ju inte är taget än, den försvårar teaterns möjligheter att sätta sin egen prägel på repertoaren på att vara en kraft i staden och som ställer viktiga frågor och som utmanar. Men som samtidigt kan vara underhållande, säger Stefan Eklund. 

Kulturchefens förslag, som alltså Lars Gustav Andersson inte tror kommer att bli verklighet, ligger fortfarande på beredning och kommer tas upp i kulturnämnden senare i höst. Troligen tidigast i slutet av oktober. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".