Ulf Carlsson och Hampus Haga
1 av 2
Ulf Carlsson, Lions Vårgårda och Hampus Haga, kultur- och fritidschef i Vårgårda, provar ett nytt koncept inför årets luciatåg i Vårgårda. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
bild på lucia
2 av 2
Vem som helst kan i år ansöka om att bli luciatrupp i Vårgårda, till exempel ett kompisgäng eller en familj. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vårgårda skippar luciaomröstning

Kultur- och fritidschefen: Inte bara fokus på 16-åriga tjejer
0:57 min

Förra året lyste lucia med sin frånvaro i Vårgårda. I år har alla som vill ta chansen att bli årets luciatrupp möjlighet att söka, även killar.

I många år har Lions i Vårgårda ansvarat för luciafirandet i Vårgårda. Men förra året mäktade föreningen inte med. Det blev inget luciatåg, till mångas besvikelse.

– Det kändes lite tomt, och naturligtvis måste det känts tomt för alla de som upplevt våra luciatåg tidigare, säger Ulf Carlsson, Lions.

Nu har kommunen ryckt in och samtidigt passat på att förnya sättet som luciatruppen rekryteras.

På kommunens hemsida kan den som vill ansöka om att få bli kommunens luciatrupp, och själva öva in ett program. Det blir alltså ingen traditionell omröstning via Alingsås tidning, som det varit tidigare år.

– Detta känns som en modern uppdatering på ur urvalet av luciatrupp ska gå till, säger Hampus Haga, kultur- och fritidschef i Vårgårda.

– Vi vill öppna upp för att killar ska vara med exempelvis.

På vilket sätt har det varit gammaldags förut?

– Det handlar mycket om att det bara är tjejer, släkter och familjer ska mobiliseras för att den som får flest röster ska bli lucia. Det tycker inte vi känns som en modern urvalsprocess.

– Vi vill öppna upp för att killar ska vara med exempelvis. Folk i olika åldrar ska kunna söka. Det ska inte vara fokus på 16-åriga tjejer bara.

Kan man tänka sig en kille som lucia?

– Vi är öppna för alla förslag. Vi vill inte säga varken bu eller bä. Alla som är intresserade och har ett bra koncept får söka.

Här kan du skicka in din ansökan till årets lucia i Vårgårda.

Se P4 Sjuhärads egen ansökningsfilm!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".