En kvinna håller i en kaffekopp.
Susanne Fredriksson förlorade sin son. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio
TEMA: KNARK

Susanne miste sin son – fick inget stöd

"Man ska inte behöva begrava sitt barn för att instanserna runt omkring fallerar"
2:37 min

Susanne Fredriksson är kritisk till hur vården för människor med ett missbruk ser ut i Borås. Men också till hur stödet för de anhöriga ser ut.

– Sättet som de tittar på människor är skrämmande, sättet de tittar på anhöriga är skrämmande.

– Jag har aldrig någonsin fått frågan under dessa år, och vi pratar om många år, "hur fungerar det för dig Susanne? Hur fungerar det för dig och ditt andra barn?" Inte en enda fråga, säger Susanne Fredriksson.

Ingen tar de här människorna på allvar

Susanne Fredrikssons son hade svår ångest, men istället för hjälp fick han stå i långa köer för att få komma intill psykiatrin. Och då ångesten var så svår att hantera sökte han sig till den illegala marknaden istället och då tog ett drogmissbruk fart. För ungefär ett och ett halvt år sedan tog Susanne Fredrikssons 25-årige son sitt liv.

– Vår resa slutade efter alla dessa år med hans död. En av de värsta dagarna i hela mitt liv, man ska inte behöva begrava sitt barn för att instanserna runt omkring fallerar, säger Susanne Fredriksson och fortsätter:

– Stödet för de som missbrukar och för de anhöriga är befintligt noll. Ingen tar de här människorna på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".