Frida Persson i Sandareds idrottshall
Frida Persson, fotbollstränare, tycker inte att bristen på träningstider tas på tillräckligt allvar. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
SANDARED

Hon har tröttnat på kriget om träningstider

Frida Persson: Vi riskerar att barn slutar med idrott
2:00 min

Svårigheten att få träningstid i idrottshallar borde tas på större allvar. Det tycker Frida Persson, fotbollstränare i Sandared. Nu vill hon att något ska hända.

I vintras startade Frida Persson ett motionslag för tjejer och kvinnor i alla åldrar. Men när hon skulle boka tid i Sandaredshallen inför inomhussäsongen blev det problem.

Bristen på träningstider är ett av idrottssveriges mest underskattade frågor, tycker Frida Persson.

Om barn och ungdomar tvingas åka långt och träna på sena kvällar, är det stor risk att de slutar med idrotten. Det kan leda till problem och i längden bli dyrt för samhället, menar hon.  

– Om vi i stället kunde jobba förebyggande och inkludera dem i idrotten så skulle det vara mycket värt, både för den personen men också för samhället ur både ekonomiska och sociala perspektiv.

Frida Persson vill att futsalen ska få högre status som inomhussport.

Tommy Jingfors, chef på fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås, håller med.

– Frida har alldeles rätt i det hon säger. De som bedriver verksamhet inom futsal och är med i serier eller tävlingssammanhang, de har samma förutsättningar som alla andra har.

Men finns det tillräckligt med hallar skulle du säga?

– När det handlar om Borås, om vi jämför oss i Sverige, så är vi oerhört väl tillgodosedda. Vi är lyckligt lottade, och har en stor idrottshall på 5000 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".