Förskolechefen Fredric Gieth sitter i en sal med bänkar, bord och en vit tavla bakom sig.
Fredric Gieth förskolechef och grundare av det manliga nätverket Manet Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Fortfarande få män i förskolan i Sjuhärad

Förskolechef: En livlina
2:11 min

Trots satsningar är bara tre procent av förskolelärarna i Borås män.

2014 deltog Borås i ett projekt med SKL som skulle locka fler män till förskolan. Men andelen män är lika låg i dag. Chefen för förskoleförvaltningen, Pernilla Bjerkesjö, tycker att det här är ett problem och tror att det har olika orsaker.

– Dels har man inte så höga löner, sedan kanske man inte riktigt vet vad jobbet innebär. Vi är nog dåliga på att visa att det, säger hon.

Statistisk från Skolverkets senaste statistik i oktober 2016 visar att Svenljunga och Vårgårda saknar manliga förskolelärare, övriga kommuner i Sjuhärad ligger på mellan en till fem procent. Snittet för landet är tre procent. Så har det sett ut sedan 90-talet. Få män söker utbildningen och nästan hälften hoppar av.

Men det finns saker som görs. När förskolechefen Fredric Gieth arbetade på högskolan i Borås startade han upp ett manligt nätverk för studenter och yrkesverksamma manliga förskolelärare och barnskötare. De ses två gånger per termin och diskuterar bland annat de fördomar och problem som kan uppstå på arbetsplatsen. Som att män antas agera vaktmästare eller att vissa föräldrar inte vill att de byter blöjor på deras barn.

– Jag har träffat många individer som sökt upp mig efter sin utbildning och sagt att det här nätverket varit oerhört viktigt, att det varit en livlina, säger Fredric Gieth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".