Magnus Svenungsson och sonen Erik.
Erik och Magnus Svenungsson är oroliga för Tobias och Henrik som gått under jorden för att undvika utvisning till Vietnam. Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio

Utvisningshotade boråsbröder har gått under jorden

2:25 min

För sju år sen kom två bröder till Sverige med sin mamma från Vietnam. Mamman försvann för två år sedan och pojkarna togs om hand av en boråsfamilj. Nu har de gått under jorden för att inte bli utvisade.

Bröderna som kom till Sverige för sju år sedan, började skolan här i Borås, lärde sig svenska och bytte ut sina vietnamesiska namn till Tobias och Henrik.
För två år sedan försvann deras mamma efter att ha fått ett  utvisningsbeslut. Pojkarna lämnades ensamma i en lägenhet på Norrby, men bor sedan ett år tillbaka hemma hos boråsaren och journalisten Magnus Svenungsson. Nu vill Migrationsverket utvisa pojkarna tillbaka till Vietnam. För att undvika det har pojkarna sedan några dagar gått under jorden.   

– Vi har en kille som är 15 och en som är 16, som lever gömda i Sverige och ska behöva vara oroliga för att bli upptäckta, för mig är det helt galet, säger Magnus Svenungsson.

Han har tagit ledig från sitt jobb för att ta hand om pojkarna och är nu engagerad i deras överklagan av utvisningsbeslutet. Som skäl anges att Tobias och Henrik har vuxit upp i Sverige och inte har några släktingar kvar i Vietnam. 

Magnus och sonen Erik har även samlat in 2300 namnunderskrifter som de lämnat till Petter Löberg riksdagsledamot för socialdemokraterna. Löberg har sedan lämnat vidare ärendet till socialutskottet och migrationsministern.  

– Det kan kanske förändra hur man ser på det, och kanske förändra lagen. Men Tobias och Henrik riskerar att utvisas på livstid så även om en lagändring kommer om fem år så påverkar det ändå deras framtid, säger Erik Svenungsson.

Migrationsverket menar att det beslut om utvisning som familjen fick för flera år sedan står fast. Enligt Migrationsverket finns det anhöriga till pojkarna i Vietnam. Det finns ett juridiskt beslut fattat. 

– Vi kan inte låta barn få stanna så här länge, de är svenskar i mina ögon. Vi kan inte först bygga upp dem och sedan skicka dem till ett land där pojkarna inte har någon koppling, säger Magnus Svenungsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista