Lars Fred på tekniska förvaltningen i Borås stad vid kanalen på Västerlånggatan.
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Höstlöv ställer till problem i kanalen

Lars Fred: Vi håller på att trimma in den
1:31 min

I somras fick vatteninstallationen spel när en avdankad blöja kom in i systemet och vattnet sprutade. Problemen med att trimma in kanalen fortsätter.

Det har varit många turer kring kanalen på Västerlånggatan i centrala Borås. I somras reagerade många på den ovanligt höga fontänen vid Stora Brogatan, vattnet sprutade då ett par meter upp i luften - något som inte är tänkt.

Då var det en gammal blöja som sugits in från Viskan och stoppat upp och det är också det som ligger bakom den senaste tiden problem. Flera gånger har pumparna fått stängas av och kanalen torrlagts för att kommunen ska rensa filtren från löv som sugits in i systemet.

Lars Fred på tekniska förvaltningen förklarar att det blir stopp i filtren vid fontänerna, det gör att vattnet inte kan rinna ned igen och det i sin tur ger extra höga vattenpelare i fontänerna.

För att lösa problemen med att löv sugs in planeras nu bland annat att montera extra filter i Viskan, som ska förhindra att annat än vatten pumpas upp i kanalen, säger Lars Fred.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".